Willie Toelen heeft een passie voor theezakjes.

                                                                                                                   

Een hobby is een activiteit, die wordt uitgeoefend uit interesse en voor het plezier. In onze dorpen zijn er ook mensen die een leuke, speciale of merkwaardige hobby hebben. In de rubriek De passie van ... laten we deze inwoners aan het woord. Deze week: Willie Toelen uit Esch.

Je 'bezoekt een ruilbeurs, krijgt zomaar een theezakje dat je mooi vindt en je hobby is geboren. Het gebeurde in oktober 2006. "Van het ťťn komt het ander", begint de 61-jarige Willie: "Ik vond dat theezakje gewoon mooi en mocht het zo meenemen. Inmiddels heb ik ruim zevenduizend verschillende theezakjes uit de hele wereld." Willie heeft alle theezakjes netjes geordend in 31 verschillende mappen en op alfabetische volgorde. "Voor sommige grote merken zoals Pickwick en Lipton heb ik aparte mappen gemaakt", zegt de . conciŽrge van basisschool Sint Willibrordus. "Als de kinderen van de school op vakantie zijn, dan denken ze ook aan mij. Na elke vakantie krijg ik theezakjes uit andere landen."

In het begin ging het snel met de verzameling van de Esschenaar. "Tijdens een verzamelbeurs in Boxtel gaf een vrouw me een grote zak met theezakjes die ze eigenlijk aan iemand anders had beloofd. Het was echt leuk dat ik die zak mocht plunderen" , geniet Willie  nog steeds na, die nu internationale hulp krijgt van zoon Werner uit Amerika en dochter Monique uit BelgiŽ. "Wemer stuurt me regelmatig nieuwe theezakjes op." Willie bestelt zelfs uit de catalogus  van Stash, een bekend merk in de USA, om zijn collectie compleet te maken.' Ook Monique helpt de verzamelaar aardig op weg. "We bezoeken haar eens per maand en dan krijg ik de nieuwste uitgaven uit BelgiŽ."

Via internet worden de zeldzamere exemplaren gevonden, geruild en gekocht. "Er zijn nu theezakjes onderweg via Finland uit Rusland" , zegt de geboren Gemondenaar. "Mijn vrouw Lenie regelt dat allemaal, want ik kan geen fatsoenlijk Engels." Lenie leerde een Finse vrouw kennen die ook verzamelt. Deze vrouw is tolk en komt regelmatig in Rusland. "Zo komen we aan mooie exemplaren", legt Willie uit. Ook zijn er zakjes afkomstig via ruilhandel met Noorwegen, Denemarken, Duitsland, ItaliŽ, Turkije en TsjechiŽ.

Lenie heeft voor Willie een website gemaakt. "Hierop staan mijn dubbele theezakjes. Dan kunnen mensen kijken welke ze willen ruilen. Lenie regelt dat voor me en ze vertelt me dan of er nieuwe zakjes onderweg zijn via de post." Willie telt het aantal dagen af. "Als ik de brievenbus hoor, dan ben ik er als de kippen bij", vertelt de Esschenaar enthousiast. "Om het verhaal compleet te maken ben ik sinds kort lid geworden van de Theeleut. Deze club organiseert twee keer per jaar een grote ruilbeurs en geeft elk kwartaal een clubblad uit. Hierin staan nieuwtjes, verhalen en alles wat met thee en theezakjes te maken heeft", besluit Willie. Voor ruilen en informatie: www.lenievderdoelen.nl.

Mensen die graag over hun hobby willen vertellen; of het nu gaat over een leuke verzameling, schrijven, zingen of een instrument bespelen. Informeer dan de redactie van de Leije via e-mail: deleije@kempenpers.nl

Correspondent Alex Bosmans, fotograaf Michelle Bosmans, weekblad de Leije.